تمركز

272 بازدید
سوال شده اردیبهشت 28, 1394 در عمومی توسط بی نام
سلام ميخواستم ازتون بپرسم كه براي به دست آوردن تمركز بايد چيكار كرد ؟ من الان تو شرايط خاصي قرار دارم . امتحان هاي دانشگاه به زودي شروع ميشه . و رشته ي من هم چون روانشناسي هست نياز به تمركز داره. ولي الان شرايط من به دليل اومدن خواهرم از كشور ديگه به همراه كودك ٦ ماهش و شوهرشون سخته. چون بينهايت دلم ميخواد وقتم و باهاشون بگذرونم. و اون ها تا ١ ماه بيشتر نيستن و از نظر زمانبندي و برنامه ريزي دچار مشكل شدم و فكرم مشغول شده . ممنون ميشم اگه راهنماييم كنين.
دارای دیدگاه اردیبهشت 31, 1394 توسط سید احمد مرتضوی ارشد روانشناسی بالینی
سلام
اهداف بلند مدت خود را با توجه به زمان در تمام شرایط به حساب بیاورید . برنامه ریزی مهمترین چیزی است که شما را هدایت می کند . زمان های دیدار را در تایم های استراحت و زمانبندی های عمومی و مشترک برنامه ریزی کنید مثلا 1 ساعت به ناهار تا یک ساعت بعد از ناهار ، زمان هایی را که برای خرید به بیرون خواهید رفت را همراه با خواهر زاده شوید ، آنچه را که فکر می کنید نیاز به انتقال دارید برای بیانش به خواهرتان در یک زمان مشخص به خواهر تان انتقال دهید تا ذهن از آن آزاد شود . در زمان مطالعه فضایی غیر از خانه را انتخاب نمایید. در کل با برنامه ریزی حتما زمان های زیادی را دریافت خواهی کرد که می توانی از هر دو موقعیت به بهترین نحو بهره ببرید . اما آنچه مهم است زمان امتحان و ترم قابل برگشت به عقب نیست اولویت ها را فراموش نفرمایید. شاداب باشید.

1 پاسخ

پاسخ داده شده اردیبهشت 31, 1394 توسط حسینی
با سلام
در زمینه عدم  تمرکز ابتدا بايد عواملي را كه مانع از ايجاد تمركز در شما مي شود را شناسايي كنيد و به مقابله با آن ها بپردازيد تا بتوانيد بر روي كارهايتان متمركز شويد و به درستي آن ها را انجام دهيد. با اين توضيح در ادامه مطالبي در دو بخش : «علل عدم تمركز حواس»، «مقابله با عوامل حواس پرتي»  خدمتتان عرض مي کنم كه اميدواريم مفيد واقع شود.
بخش اول؛ علل عدم تمركز حواس :
عدم تمركز حواس، موضوعي است كه بسياري از مردم از آن رنج مي ‏برند و دلايل مختلف و متعددي دارد. همانطور كه خود مي ‏دانيد، تمركز حواس در هر كاري از ضروريات قطعي به شمار مي آيد. گفتني است تمركز حواس، حالتي ذهني و رواني است كه در آن حالت، تمام قواي حسي، رواني و فكري انسان روي موضوع خاصي متمركز مي‏ شود و تضمين كننده انجام صحيح كارها و رهايي از خطرات احتمالي است به هر حال در يك جمع‏ بندي كلي مي ‏توان گفت : بيشتر افراد به دلايل عمده زير، با عدم تمركز فكر و حواس مواجه مي ‏شوند :
1. كساني كه خود را به انجام دادن كاري مجبور مي ‏كنند، در حالي كه تمايل دروني چنداني به آن ندارند. در اين صورت تمام قواي ذهني و رواني‏شان به طور خودكار از آن موضوع پرت مي ‏شود و دچار حواس‏پرتي مي ‏گردند.
2. فشارهاي رواني نيز از عوامل عمده تشتت (پراکندگی) فكري است. بيشتر افراد زماني كه با مسأله‏اي مواجه مي‏ شوند، اگر معتقد باشند زمان كافي براي حل آن ندارند و يا توانايي حل مسأله و كسب توفيق را در خود نبينند، دچار نگراني و اضطراب مي ‏شوند و در نتيجه اين نگراني‏ها، ترس از شكست، افكار منفي، عدم اعتماد به نفس و خيال‏بافي‏ هاي منفي‏ گرايانه، توان عمل و ابتكار و خلاقيت را از آنان سلب مي‏ كند و به جاي اينكه روي موضوع خاص تمركز كنند، بر ترس و احتمال شكست خود تمركز مي‏ كنند و يأس و نااميدي بر آنها چيره شده و موجب حواس‏پرتي شان مي گردد.
3. گاهي برخي حوادث و اتفاقات، فضاي رواني فرد را دچار اختلال مي‏ كند (نظير آنچه در زندگي شخصي، تحصيلي، خانوادگي، اجتماعي، اقتصادي و... رخ مي ‏دهد) و امكان تمركز حواس را از بين مي ‏برد.
4. تكثر و تعدد فعاليت‏هاي فرد، مخصوصاً اگر در حد توان او نباشد، نيز باعث عدم تمركز حواس مي‏ شود.
نكته : در صورتى كه موضوع يا موضوعات خاص و محدودى، باعث عدم تمركز در شما مى‏شود، به دنبال راه حل مناسب آن باشيد؛ چرا كه اين در حكم علت عدم تمركز حواس شما است. پس براى مقابله با آن، ابتدا علت و عامل اصلى را شناسايى كنيد و در پى حذف يا تقليل آن برآييد.

بخش دوم؛ مقابله با عوامل حواس ‏پرتي :
براي مقابله با هر يك از عوامل فوق كه هر كدام به گونه‏اي مانع تمركز حواس مي‏ شود، بايد به راهكار خاص و مناسب با آن توجه نمود. در عين حال مطالب زير مي ‏تواند به عنوان راهكار، مؤثر واقع شود :
در ابتدا و قبل از هر چيز، براي تمام فعاليت‏هاي خود برنامه‏ريزي كنيد .اوقات شبانه ‏روز را در يك جدول زمان‏بندي شده از هنگام بيداري تا موقع خواب، يادداشت نموده و براي هر كاري، زمان خاص و مناسب آن را معين نماييد، سعي كنيد طبق همان برنامه تنظيم شده به انجام دادن همان فعاليت مشخص (كلاس، مطالعه، استراحت، عبادت، ورزش و...) بپردازيد. حتي زمان معين و مشخصي را در طول روز، براي انديشيدن درباره موضوعات مختلف يا تخيلات و افكار مزاحم، اختصاص دهيد. اين كار حداقل دو فايده مهم دارد :
الف) نظم و انضباط در تمام فعاليت‏ها حتي در انديشه‏ها و افكارتان راه پيدا مي ‏كند كه خود بسيار ارزشمند است.
ب) اگر افكار مزاحم در غير زمان معين، به سراغتان آمد و باعث عدم تمركز و حواس‏پرتي شما شد، مي‏ توانيد به خود وعده بدهيد كه زمان انديشيدن در اين باره، فلان زمان خاص و معين است. تأكيد مي‏ كنيم براي هر كار و فعاليتي وقت مشخص معين كنيد و در آن وقت به هيچ امري غير از آن كار نپردازيد.
اگر مشكلات شخصى، اجتماعى، خانوادگى و ... باعث عدم تمركز حواستان مى‏شود؛ بدانيد كه :
الف) زندگى فردى هيچ‏كس، خالى از مشكل و ذهن هيچ فردى، به طور كامل خالى نيست. از طرف ديگر به صِرف فكر كردن و مشغوليت ذهنى درباره چنين مشكلاتى، هيچ دردى دوا نخواهد شد. پس به خود تلقين كنيد كه هنگام درس يا مطالعه، ذهن خود را از آن مسائل برهانيد.
ب) به هنگام مزاحمت آن افكار، به خود قول بدهيد در اين باره خواهم انديشيد (و زمانى را براى اين كار در شبانه روز اختصاص دهيد).

موفق باشید
اَللّهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج

...